The Queen

The Queen

Jag har funderat en hel del på vem den här filmen riktar sig till. Handlingen är enkel. Vi följer engelska drottningen parallellt med den nyss tillträdde Tony Blair. Den nyss från hovet bortstötta Diana har precis dött med diverse formella komplikationer kring vad som är kungligt och inte, vad som är lämpligt och inte.
Bitvis är de porträttlika karaktärerna Elisabeth II och Blair komiska, nästintill parodiska. Å andra sidan är det en intressant konflikt mellan den folkvalde och dess statsöverhuvud.
The Queen är en bra film. För mig som inte var särskilt insatt eller ens hade/har någon åsikt om Dianas väl och leverne blir intrigen lite ointressant. Och eftersom dramat blandas med autentiska filmklipp känns filmen lite som Carina Rydbergs Den högsta kasten. Att man inte riktigt vet vad som är sant eller osant och att man inte riktigt bryr sig om det heller.
Men en intressant (nästan som en dokumentär), sevärd film med många lysande skådespelarinsatser. Intressant för oss var att vi såg The Queen bara några dagar efter det att SVT visat miniserien om Elisabeth I. Bägge drottningar spelades av Helen Mirren. Fick väl Oscar för The Queen?
Fyra solklara vardagar.
vardagvardagvardagvardag

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.